T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ODUNPAZARI - Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü

TARİHÇEMİZ

1959 yılında Türkiye'nin üçüncü olgunlaşma enstitüsü olarak kurulan Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü, mevcut binasından önce iki farklı yerleşkede eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür. Enstitünün bugün hizmet verdiği yapı, 1938 yılında inşa edilmiş, tamamlandıktan sonra bir müddet Eskişehir Maarif Koleji'nin kullanımına tahsis edilmiştir.  Maarif Koleji'nden sonra Kız Meslek Lisesi ve Akşam Kız Sanat Okulu olarak kullanılan bina 03.01.1977 tarihinde Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü'ne devredilmiştir.

08-06-2022

1985-1986 eğitim-öğretim yılında Pratik Kız Sanat Okulu Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğü'ne bağlanan okul, 1997 yılından 2010 yılına kadar Kız Meslek Lisesi ile ortak kullanılmıştır. 2010-2011 öğretim yılında Kız Meslek Lisesi bölümünün olgunlaşma enstitüsünden ayrılmasından itibaren bina, Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından kullanılmaktadır.

"Geleneksel sanatlarımızı araştıran, arşivleyen, aslına uygun üreten, tasarımlarla geleceğe taşıyan, onlara sahip çıkan, dünyaya tanıtan öncü eğitim kurumu olmak" misyonuyla 1959 yılından beri Türk kültürüne hizmet eden Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü, 60 yıldır iki yıllık programlar ve beceri geliştirme kurslarıyla mesleki eğitim alanında bölgesinde önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. 

Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü, sadece Türk tarihinden değil bulunduğu coğrafyada egemen olan tüm kültürlerden beslenmektedir. Eskişehir, Frig uygarlığı başta olmak üzere birçok uygarlığa merkez olmuş bir coğrafyadır. 1071 Malazgirt Savaşı'ndan kısa bir süre sonra Anadolu'da ilerleyen Türkler 1074'te Eskişehir'e gelmiştir. Bundan sonra Eskişehir doğudan gelen Türkmen boyları için bir yurt olmuştur. I.Alaaddin Keykubat döneminde Anadolu'ya gelen Kayı boyunun Karacadağ ve sonrasında Söğüt ve Domaniç'e yerleştirilmiştir. Osman Bey döneminde Seyitgazi, Sarıcakaya ve Sivrihisar beylik sınırlarına kazandırılmıştır. 19.yüzyıldan sonra bölgeye gelen Kırım, Kafkas, Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya göçmenleri Eskişehir'in kültürel kimliğini zenginleştirmiştir. Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü'nün faaliyet ve projelerini besleyen bu zengin kültür, başta dokuma atölyeleri olmak üzere Türklere ait pek çok sanatsal öğenin günümüzde de yaşatılmasını sağlamaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.06.2022 - Güncelleme: 08.06.2022 11:21 - Görüntülenme: 368
  Beğen | 0  kişi beğendi