T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / ODUNPAZARI - Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü

ENSTİTÜ BÖLÜM VE BİRİMLERİMİZ

1959 yılında eğitim öğretime başlayan Olgunlaşma Enstitüleri Eskişehir, Geleneksel Türk El sanatlarını, manevi kültürümüzü araştıran, geliştiren, kültürümüzü medeniyete yansıtan, tanıtan ve çağdaş tasarımlarla asılları bozulmadan yeni nesillere emanet etmeyi hedefleyen bir kurumdur. Enstitümüzde alınan eğitim sonrasında iş sektörlerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda ara eleman yetiştirilmektedir.

Bu alanlar; Giyim Üretim Teknolojisi, El Sanatları Teknolojisi, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Sanat Tasarım Seramik ve Cam Teknolojisidir.

 Enstitümüzün temelini Araştırma - Tasarım - Tanıtım bölümleri oluşturmaktadır.

Bu temel üç ana bölümde her branştan bir öğretmeniz görevlendirilir ve bu bölümlerde öğrenci bulunmamaktadır. Bölümlerde alanlarında uzmanlaşmış öğretmen ve idareciler her yıl yenilenen iş planı doğrultusunda profesyonel çalışmalarını yürütmektedir.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı bir kurum olma özelliği taşıdığımızdan dolayı beceri eğitimi veren kurslar bünyemizde açılmaktadır. Bu kurslara her yaş grubu ve cinsiyetten eğitim durumları gözetmeksizin kabul edilmektedir.

Enstitümüzün ayrıca döner sermaye biriminin yürüttüğü, üretim - sipariş atölyeleri bulunmaktadır. Bu atölyelerde resmi bayramlarda okulların kostüm - giysileri, üniversitelerden talep edilen giysi - halk dansları kostümleri, cübbeler v.b. tüm özel ve resmi kurumlarca ihtiyaç duyulan tekstil ürünlerinin logo ve armalarının tasarımı, dikimi ve nakışları, kına gecesi kıyafetleri, kız isteme, söz, nişan ve düğün adetlerimize ve kültürümüze uygun ürünler (söz mendili, söz tepsisi, söz ve nişan bohçalarına konulan çeyizler vb.) ayrıca Turizm Otelcilik uygulama okulları ve öğretmen evleri gibi kurumlara (masa örtüleri, nevresim, perde, peçete, iş önlüğü, doktor ve ameliyathane önlükleri vb.) her türlü hediyelik eşya, özgün promosyon ürünleri, yiyecek - içecek alanında her türlü sipariş alınarak üretilmektedir.

Enstitü Bölümleri

·  Araştırma Bölümü

·  Tasarım Bölümü

·  Tanıtım Pazarlama Bölümü

·  Eğitim Bölümü

 

Bu bölümlerde öğrenci yoktur, alan özelliğine uygun branşlarda öğretmenler ve usta öğreticiler birlikte çalışır.

 

A. Araştırma Bölümü:

Enstitünün amaçları doğrultusunda ulusal nitelikte araştırma konuları belirler. Araştırma sonuçlarını ilgililerin kullanımına sunar. Araştırma sonuçlarından ve yapılan çalışmalardan elde edilen belgelerle arşiv hazırlar.

Araştırma bölümünde; Araştırma şefi, İngilizce, Sanat Tarihi / Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Bilişim öğretmenleri diğer branşlardan da en fazla birer öğretmen belge araştırma, hazırlama, raporlaştırma ve teknoloji kullanabilme konularında yeterli bilgi, beceriye sahip olanlar görev yapmaktadır.

B. Tasarım Bölümü:

Tasarım bölüm şefliği, enstitünün belirlediği tema doğrultusunda araştırma bölümünden elde edilen verilerle alan bölümlerine uygun tasarım ve prototip geliştirir, üretimin yapılmasına karar verilen ürünlerin gerçekleştirilmesindeki sürecin takibini yapar.

C. Tanıtım ve Pazarlama Bölümü:

Enstitüde üretilen ürünleri ve giysi koleksiyonlarını tanıtan ve üretilen ürünlerin pazarlamasını yapan bir bölümdür. Bu amaçla yurt içinde ve yurt dışında sergi ve defile düzenler. Bulunduğu çevredeki halka Enstitü ve sanatsal alanları tanıtmak maksadı ile açık alanlarda masa başı çalışma günleri tertip eder. Enstitünün faaliyetleri ile ilgili olarak dijital veri hazırlar. Model, dergi, bülten çıkarır ve yayınlar. İş kalitesini ve iş verimini sürekli izler.

D. Eğitim Bölümü:

Enstitü eğitimleri, Olgunlaşma Alan Eğitimi ve Beceri Geliştirme Kursları şeklinde iki kısma ayrılır.

Olgunlaşma Alan Eğitimleri: Enstitümüzde eğitim ve üretim atölyelerinde iki yıl süreli sertifika eğitimi ile geleneksel alanlar ve sektörlerin gereksinim duyduğu günümüzün değişen koşullarına uygun alanlarda kalifiye eleman yetiştirilmektedir. Eğitimden sonra kursiyerler kurum ve kuruluşlarda usta, usta öğretici ve tasarımcı olarak istihdam edilirler.

Beceri Geliştirme Kursları: Enstitümüzde açılan bu kurslar ile bireylerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmesi amaçlanmaktadır. Mesleki ve teknik eğitim görme olanağı bulamamış ya da eksik eğitim almış kişileri mesleğe hazırlamak, bilgi ve beceriye kavuşturmak amacıyla düzenlenir.

13-02-201825-05-201725-05-201728-04-201728-04-2017

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.02.2018 - Güncelleme: 22.03.2023 14:14 - Görüntülenme: 2041
  Beğen | 8  kişi beğendi